Helsingin Sanomat: Pitkään sorretut karjalankieliset ansaitsevat virallisen aseman

http://www.hs.fi/paivanlehti/28022017/art-2000005106171.html

Pitkään sorretut karjalankieliset ansaitsevat virallisen aseman
Kalevalan alkuperäiset laulajat joutuvat nyt ilman valtion apua pitämään kiinni katoavasta kielestään ja perinteistään.

TÄNÄÄN Kalevalan päivänä (28. helmikuuta) juhlistetaan suomalaista kulttuuria. Joka vuosi juhlapuheissa ylistetään Kalevalan merkitystä suomalaiselle kulttuurille, mutta harvemmin kuulee puhuttavan teoksen juurista.

Elias Lönnrot keräsi runo­aineiston Kalevalaa varten lähes täysin Vienan Karjalasta eli ­alueelta, joka ei ole osa Suomea eikä ole koskaan ollutkaan. Alueen asukkaat olivat karjalaisia: kieleltään ja tavoiltaan suomalaisista poikkeavaa kansaa. Runojen alkuperäinen kieli oli karjala, jota Lönnrot suomensi soveltuvilta osin, jotta runot olisivat suomalaiselle lukijalle ymmärrettäviä, säilyttäen kuitenkin tarpeeksi karjalaisuuksia pitääkseen eksoottisen sävyn.

Kalevala alkoi elää omaa elämäänsä. Siitä on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjallisuustutkimusta, ja se on nostettu jalustalle yhtenä suomalaisen kulttuurin kulmakivistä.

Kalevala ei ole vain suomalaisuutta, vaan suomalaisuus on Kalevalaa. Samaan aikaan karjalankieliset ovat saaneet elää vailla minkäänlaista valtiollista tunnustusta, kokien jatkuvaa syrjintää.

Venäjä on toki tehnyt tuhosta suuren osan, mutta Suomikin on kunnostautunut karjalaisten sortajana. Sotien jälkeen Suomen 30 000 karjalankielistä ripoteltiin erilleen ympäri maata, mikä hajotti uskonnollisia, kulttuurisia ja kielellisiä siteitä. ­Ortodokseja pelättiin venäläismielisinä, ja karjalan kieltä vierastettiin outona ja epäilyttävänä. Lapset eivät saaneet käyttää ­äidinkieltään kouluissa, ja kaikki karjalaisuuteen viittaava painettiin maan alle.

Nyt Suomi juhlii sadatta itsenäisyysvuottaan, ja Kalevalan päivänä julistetaan taas suomalaisen kulttuurin ilosanomaa. Samaan aikaan Kalevalan alkuperäiset laulajat, karjalaiset, yrittävät kynsin hampain pitää kiinni katoavasta kielestään ja perinteistään, täysin vailla val­tion apua tai laillista asemaa.

Sata vuotta itsenäisyyttä Suomelle ovat olleet sata syrjinnän vuotta karjalaisille. Karjalaiset ovat aina olleet osa Suomea, ja Suomen olisi hyvä vihdoinkin tunnustaa se.

Tuomo Salonen

Joensuu

1 kommentti:

SCP-113 trap

  SCP-113 https://scp-wiki.wikidot.com/scp-113 in this comic, I tried comic page layout of belgian comic magazine