Karjalaisheimo

Kyseenalaistetaan ajatus "karjalaiseksi kutsutusta suomalaisheimosta," entä jos se onkin "suomalaiseksi kutsuttu karjalaisheimo"

karjalaisetkin jakautuvat suomalaisten tapaan "heimoihin." (esim. on kannakselaisia, on aunukselaisia, on laatokkalaisia, on vienalaisia)... Tiedetään myös että karjalaisia kohtaan on ollut halua käänyttää heitä suomalaisille tavoille ja Kalevalan aiheuttama kiihko on myös edistänyt karjalaisten suomalaistamista.

"Suomenkarjalainen"-termiä tiedetään käytettävän jo vuonna 1907 runonlaulajien yhteydessä. Siihen aikaan myös "Venäjänkarjalainen" tuli käyttöön. Ennen näitä termejä kutsuttiin näitä "Länsi- ja Itä-karjalaisiksi," vaikka kulttuurisesti nämä eivät eronneet ennen II maailmansotaa.

Myös suomen kielen itäiset savolais- ja karjalaismurteet ovat kielijatkumoa karjalan kielen kanssa. Eli ne voidaan myös nähdä karjalan kielen murteina..

On myös hauskaa että "suomensukuinen kansa" kääntyy karjalaksi "suomenheimoine rahvas"

-------------------------------------------------

Henk. kohtaista: Nurmekselaissyntyinen mummoni sanoi että hänen äitinsä pystyi "pakisemaan karjalaks" ja keskustelemaan rajakarjalaisten kanssa, niin ettei hän ymmärtänyt sitä.




MIELIPIDE: ERILAISIA KARJALAISUUKSIA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

hunting sword